Rendhagyó kerti órán vett részt a 6.a osztály május 13-án. Dávid Gábor, az Első Pesti Malom kereskedelmi és
marketing igazgatója volt a vendégünk. Gábor azért jött el hozzánk, hogy a
gabonákat és a különféle liszteket bemutassa a gyerekeknek. Hozott magával
alakor-, tönkölybúza- illetve kukoricaszemeket. Volt még a tarsolyában csíra,
korpa és sok fajta liszt: teljes kiőrlésű búza és tönkölyliszt, dara,
finomliszt, zabliszt, rozsliszt, pizzaliszt, kenyérliszt. Láttunk gabonákat
kalászos állapotban és hántolva is. A liszteket átpergettük az ujjaink között,
hogy megérezzük a különbséget közöttük (a bátrak meg is kóstolták a
gabonaőrleményeket).
Előadónkkal beszélgettünk a sikérről és a gluténről is. Különös jelentősége
volt ennek, mivel van az osztályban gluténérzékeny tanuló, így tágíthattuk
ismereteinket ebben a témában. A gabonaszemek összetételének megismerése során
megértettük a teljes kiőrlésű liszt fogyasztásának előnyeit: a csíra és korpa
miatt magasabb vitamin, ásványi anyag tartalom és élelmi rostok találhatók
ezekben a malomipari készítményekben.
Tavaly az iskolakertben már ültettünk gabonákat, majd azután ki is csépeltük
azokat. Idén is vetünk, de a rendhagyó óra után már sokkal alaposabban ismerjük
a kalászosokat és a szemek őrlése után kapott liszt típusokat. Azt is jól az
eszünkbe véstük, hogy mikor melyiket érdemes használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése