2016. május 20., péntek

Gabona - malom - liszt - kenyér


Rendhagyó kerti órán vett részt a 6.a osztály május 13-án. Dávid Gábor, az Első Pesti Malom kereskedelmi és marketing igazgatója volt a vendégünk. Gábor azért jött el hozzánk, hogy a gabonákat és a különféle liszteket bemutassa a gyerekeknek. Hozott magával alakor-, tönkölybúza- illetve kukoricaszemeket. Volt még a tarsolyában csíra, korpa és sok fajta liszt: teljes kiőrlésű búza és tönkölyliszt, dara, finomliszt, zabliszt, rozsliszt, pizzaliszt, kenyérliszt. Láttunk gabonákat kalászos állapotban és hántolva is. A liszteket átpergettük az ujjaink között, hogy megérezzük a különbséget közöttük (a bátrak meg is kóstolták a gabonaőrleményeket).

Előadónkkal beszélgettünk a sikérről és a gluténről is. Különös jelentősége volt ennek, mivel van az osztályban gluténérzékeny tanuló, így tágíthattuk ismereteinket ebben a témában. A gabonaszemek összetételének megismerése során megértettük a teljes kiőrlésű liszt fogyasztásának előnyeit: a csíra és korpa miatt magasabb vitamin, ásványi anyag tartalom és élelmi rostok találhatók ezekben a malomipari készítményekben.

Tavaly az iskolakertben már ültettünk gabonákat, majd azután ki is csépeltük azokat. Idén is vetünk, de a rendhagyó óra után már sokkal alaposabban ismerjük a kalászosokat és a szemek őrlése után kapott liszt típusokat. Azt is jól az eszünkbe véstük, hogy mikor melyiket érdemes használni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése