2015. szeptember 25., péntek

Komposzttermelő Ökonap a Tomoriban16 talicskányi érett komposztot tudtunk kitermelni abból a halomból, amit egy éve raktunk meg a Tomori Iskola kertjében kialakított tárolóban. Ezzel a gyerekek környezettudatos nevelésének egy újabb kézzelfogható eleme valósult meg az intézményben.

Idén már saját komposzttal gazdálkodhatott a Tomori Iskolakert. A közel egy köbméter érett komposztból jutott az iskola szobanövényei és a gyümölcsfái számára is. Nagyrészt azonban a kerítés melletti, még parlagon heverő földrész talajjavítására használtuk fel a megtermelt anyagot.
Az érett, magas humusztartalmú komposztot először leszitáltuk, hogy a nagyobb darab, még nem egészen komposztálódott részek elváljanak a finomszemcsés földszagú tömegtől. Ezután talicskákba lapátolták a gyerekek és szüleik az értékes anyagot, majd kihordták azt a kiszemelt helyre. 

A komposzt elhordása után kezdődhetett az új halom megrakása. Legalulra ágdarabokat raktunk, majd a szülők által összegereblyézett falevelekből terítettünk szét egy kb. 10 cm-es réteget. Erre rászórtunk a szitálásból visszamaradt, félig komposztálódott szerves anyagból egy adagot (ezzel oltottuk be az új halmot), majd a komposztálódást segítő komposztgyorsító porral finoman meghintettük a réteget. Utolsó lépésként alaposan belocsoltuk a megrakott halom-részt.  És ez így folytatódott kb. 20 rétegen keresztül, aminek a végeredménye egy közel 180 cm magas, 2 négyzetméter alapterületű komposzt halom. Ezzel a megrakott halommal egyelőre nincs más dolgunk, csak az, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk azt. Ez ugyanis az egyik kulcspontja a komposztálódásnak.
A jövő heti kerti órán a gyerekek már tapasztalni fogják, hogy benyúlva a halom belsejébe mekkora hőt tud termelni a szerves bomlás folyamata.
Akinek van kedve a jövőben segíteni az Tomori Iskolakert munkáját (mellesleg jó kis kertápolási fogásokat eltanulni), az jelentkezzen bátran Nemes Anitánál a nanitta.varga@gmail.com email címen.

A képeket Breitenbach István készítette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése