2015. február 21., szombat

A kerti szerszámok bűvöletében

A februári kerti órák tapasztalati alapján kijelentjük, hogy a mai gyerekeket is lázba lehet hozni a kerti munkával. A Tomori Iskolakert második óráján a résztvevő osztályok ástak, gereblyéztek, bokrot metszettek, magokat ültettek. A tanulók lelkesedése óriási volt.
A februári órákon a gyerekek a kerti szerszámokkal ismerkedhettek meg testközelből. Sokak számára ismerősek voltak az eszközök, de csupán néhányan voltak azok, akik használták is már a kerti szerszámokat. Az ismerkedés az ásóval, a gereblyével, a lapáttal, metszőollóval jókedvűen zajlott. A helyes testtartást, és mozdulatsorokat a gyerekek nagyon hamar elsajátították.  A szerszámok kézről kézre járva tették a dolgukat: fel lett ásva a kert még bevetetlen része, majd elkészült a melegágy 1x2 méter alapterületű 60 cm mély gödre.
A szabad levegőn eltöltött időben a gyerekek felváltva ástak, gereblyéztek, ágakat gyűjtöttek, valamint a kerítés menti elhanyagolt bokrokat metszették a tomorikertes oktatók irányítása mellett.
A kerti munkák után (ahol még maradt idő), magtálcákba korai zöldségmagokat ültettek a lurkók. Ezeket az elültetett zöldségmagokat az osztálytermekben nevelgetik a tanulók, és várhatóan áprilisban közösen ki is fogjuk ültetni a kifejlődött palántákat.
Néhány kedves elszólás a gyerekektől az óra során:
„Zsolt bácsi, én úgy szeretem gyurmázni a földet”
„A melegágy azért kell, mert a magoknak nincsen ruhájuk”
„Én egy vastagabb ágat szeretnék levágni, mert én vagyok a legerősebb az osztályban”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése