2014. november 5., szerda

Iskolakert kialakításának egyedülálló történeteIskolakert kialakításának egyedülálló története
Ökonap 2014

Sok lelkes szülő várta, hogy ásót, gereblyét foghasson és a régen érzett fanyél simogassa a tenyerét. Már reggel 8 óra előtt elkezdődtek az ásatások...kincs nem került elő, csak kavicsok, ami arra utal, hogy a terület talaja nem a legjobb minőségű - sajnos. De ezt tudtuk előre, így az érett lótrágya várta beforgatását, mely meg is történt a délelőtt folyamán. Szép kis kerítés is kerekedett a kert köré, lelkes apukák keze munkáját dicsérve. A jó hangulatban egymás kezéből vették ki a szülők a szerszámokat. Köszönöm az apukának, aki az én kezemből is kivette a gereblyét!

A gyerekek körében népszerű volt a mustágmag vetése. Tartották a kis kezecskéiket újra, miután a 25 négyzetméterre szánt porciót nagy hévvel maguk elé dobták.

A locsolásra Viki néni lelkesen jelentkezett, "Én leszek az első locsoló!" felkiáltással. És így is lett. Az iskola kerítése mellé hibiscus tövek kerültek, ami szemnek pihenést kínáló látványt nyújt majd jövő nyáron.

Néhány lelkes apuka délután 4 óráig folytatta a munkát: kétfelé választották a komposzttárolót, hogy a leveleket prizmába rakva tavaszra legyen talajjavító anyagunk. Ezt a halmot az ökonap utáni kedden meg is raktuk. Azóta locsolgatjuk, szépen melegszik, azaz elindult a bomlás, a humusz kialakulása. Az élet beleköltözött!

Szeretnénk, ha lenne még idén közös kertépítő tevékenység, immár a gyerekekkel és az erre önként vállalkozó szüleikkel együtt. A kikelt mustárt még a tél előtt be kell forgatni a talajba, ezzel dúsítva az t tápanyaggal.

A talajerő visszapótlása az ökológiai módszerek alapján így készül majd el jövő tavaszra!

Sok felajánlás érkezett szülőktől. Lesz vetőmag, kerti szerszám, fűszernövény-palánta. Köszönjük szépen a kertépítést és a felajánlásokat! Szólni fogunk jövő év elején, amikor begyűjtjük ezeket!

Továbbra is várjuk azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, környékbelieknek a jelentkezését, akik rendelkeznek kiskerti tapasztalattal és vállalnák foglalkozások tartását a 2.félévtől, napközben.

TomoriKert szülői csoport

Nemes Anita
e-mail: nanitta.varga@gmail.com