2014. november 5., szerda

Gyümölcsfák a TomoriKertbenÖrömmel számolunk be a legfrissebb hírről a TomoriKert életéből, mely egyedülálló az iskola történetében. 2014.október 17-én négy gyümölcsfa érkezett hozzánk az Iskolakert Hálózat felajánlásából. Ökoiskolánk tagja ennek a szervezetnek, mely egyik alapító tagján keresztül (Nemes Anita - Nemes Zsófi 5.a osztályos diák anyukája) folyamatosan segít bennünket az iskolakert megvalósításában.

A fák régi magyar tájfajták, azaz nem kívánnak permetezést és ellenállóak, így a kertvezetési terveinkbe illenek. A 2 téli típusú almafa októberben érleli be gyümölcsét és egész télen fogyasztható, a 2 cseresznyefa korai, azaz még a nyári szünet előtt élvezhetik a gyerekek a termést.

A fáknak a gödröket az eső ellenére lelkes 8-os fiúk ásták: Sánta András, Kiss Márk, Kiss Dávid, Debreceni Zoltán, Gaál Bence, Molnár Gergő, Soós Olivér.

Nagy köszönet érte!

A faültetést 2 elkötelezett szülő végezte a szakadó esőben: Szabó Zsolt (Szabó Bálint 3.a és Szabó Andris 1.b diákok apukája) és Pap Marianna (Tóth Ambrus 5.b és Tóth Kata 4.osztályos diákok anyukája). Lótrágyát hoztak a Népszigetről és "megágyaztak" a csemetéknek, hogy azok szépen fejlődjenek, jól érezzék magukat nálunk. Köszönjük nekik!


A faátadó ünnepre a következő hétfőn, immár verőfényes napsütésben került sor.

A 2 elsős és 2 másodikos évfolyam osztályai szavazással döntöttek fáik mellett, melyeket ballagásukig gondoznak, ápolgatnak és a biotermést eszegetik majd róluk.

A fákat Viki néni és a nyolcadikos fiúk szalagkötözéssel ünnepélyesen átadták az osztályoknak. A kicsik ezután fűzfavesszőből, ügyes kis kezecskéikkel kerítést fontak a fák köré, hogy megvédjék őket a kutyáktól.

1.a osztály gondozásába került egy Nemes sóvári almafa: http://barnaesfiai.hu/noveny/nemes-sovari
1.b osztály vette pártfogásába a Sándor Cár almafát: http://barnaesfiai.hu/noveny/sandor-car
2.a és 2.b osztályok 1-1 Szomolyai fekete cseresznyefa gazdái lettek:


http://barnaesfiai.hu/noveny/szomolyai-rovidszaruAz iskolakerti programokat szervező támogató csoporthoz várjuk további lelkes szülők csatlakozását, akik a kerti munkákban (komposztrakás, locsolás, ásás, trágyabeszerzés) időnként (előre megbeszélt napon, általában este 19 órától) szívesen segítenének.


Jelentkezni lehet: Nemes Anita 
e-mail: nanitta.varga@gmail.com