2014. november 5., szerda

A kezdetekSzülői kezdeményezésre, Viki néni és a pedagógusok lelkes támogatásával, nagy reményekkel vágunk bele egy iskolakert kialakításába az idei ökonapon.
A műfüves pálya mögötti 150 m2-es területet választottuk, mert jól megközelíthető, tágas, lekeríthető, átlátható és rendezett terület. Ennek a területnek a tápanyag-utánpótlása és bekerítése lesz a 2014-es ökonap fő tevékenysége.
Lesz ásás, lótrágya beforgatás, mustármag-vetés és kerítésállítás. Ki-ki megtalálhatlja a számára izgalmas tevékenységet!

A kert kialakítása után a tanév I.félévében a szülői kertbarát csoport a pedagógusok támogatásával fogja majd kidolgozni a kerti foglalkozás tematikáját, időpontjait, valamint a résztvevő osztályok, gyerekcsoportok körét. A foglalkozás tartását szülők vállalják. A kertészkedés a II. félévben indul.
Az ökológiai szemléletű kertműveléssel azt szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy hogyan használják felelősen közvetlen környezetüket. Továbbá az iskolakert meg tudja teremteni, hogy a gyerekek birtokában legyenek az önellátást segítő alapvető kertészeti ismereteknek, megtanulják természeti környezetük védelmének módját, a közösen végzett munka örömét és a saját ügyességüket, képességüket a gyakorlatban is kibontakoztathassák az iskolapadban zajló elmélet-orientált oktatás mellett.

A kertészeti ismeretekkel szeretnénk hozzásegíteni a gyerekeket ahhoz, hogy felnőttként képesek legyenek önmaguk élelmiszerellátásának kezdeti lépéseit megtenni, valamint örömmel forduljanak a kiskerti bogarászás felé.
A TomoriKert célja mindenekelőtt azonban az lenne, hogy a tomoris diákok érezzék jól magukat a mini-kiskertben, egy olyan környezetben, amit maguk alakítanak és élvezik a saját kezük által termesztett bio-zöldségek ízét.

Továbbra is keressük azokat a szülőket, nagyszülőket, környékbelieket, akik rendelkeznek kiskerti tapasztalatokkal és vállalnák foglalkozások tartását.


Várjuk jelentkezésüket a TomoriKert szülői csoportnál:


Nemes Anita 
e-mail: nanitta.varga@gmail.comAz iskolakert kialakítás ökonapi programja

Lapátot, ásót, gereblyét mindenki hozzon magával!

  • terület előkészítése (bokorsor felgallyazása, a műfüves pályáról átfolyt gumi-granulátumok ásás előtti elhordása 
  • terület kitűzése 
  • terület felásása 
  • terület földjének feljavítása (a virágföld és a trágya beforgatása a felásott talajba 
  • kerítés oszlopainak állítás 
  • drótháló kifeszítése 
  • a terület elgereblyézése